Hrana, prevoz, putarina, gorivo – usvajanje seta zakona o akcizama izazvaće skok cijena robe i usluga u Srpskoj. To je mišljenje pojedinih domaćih ekonomista. Od poskupljenja goriva, kažu, neminovno će zavisiti poljoprivredna proizvodnja, ali i ostatak privrede.

Poljoprivrednici se već hvataju za glavu. Kažu da većina koristi mašine sa dizel motorima, što znači da će to automatski poskupiti proizvodnju. Procjenjuju da će cijene voća i povrća, dok dospiju na pijace i rafove marketa, skočiti barem dvadeset odsto. I prevoznici će morati da dignu cijene svih svojih usluga, što u gradskom, što u međugradskom i međunarodnom prevozu.

“Ono što mi sada, na osnovu ovih prvih analiza možemo utvrditi, da će poskupljenje biti minimalno deset odsto, a možda i više, s obzirom na ove druge okolnosti koje će dovesti do poskupljenja”, kaže Dejan Mijić, Udruženje saobraćaja i veza u područnoj privrednoj komori Banjaluka.

Poskupljenje 1

U Banjaluci se već jednom digla buna zbog cijena karata. Doduše, bunili su se prevoznici. Ako se ostvari ono što sada prognoziraju, građani teško da će biti zadovoljni. U prijedorskom pokretu potrošača kažu da, ako je vjerovati prethodnom iskustvu, neće ostati samo na prevozu.

“Poskupljenjem goriva poskupljuju i ostale cijene. A kada smo imali slučajeve da pojeftinjuje gorivo, nismo nažalost imali pojeftinjenje cijena. Pratićemo ovo, ne očekujemo nekakvu dobru reakciju. Smatram da će poskupljenja vjerovatno biti”, navodi Zoran Petoš, Udruženje potrošača DON, Prijedor.

Za 50 litara goriva, što je dovoljno za mjesec dana vožnje automobilom, građani će izdvajati skoro devet maraka mjesečno više za putarine. Zbog tih mjera, nadležni poručuju da će budžet biti bogatiji za 300 miliona maraka godišnje, a obećavaju da će svaka marka otići na izgradnju puteva i autoputeva.

Gorivo 1

Slično su tvrdili i za akcize na duvan i cigarete, poručuju ekonomisti, pa najavljenog velikog povećanja prihoda, ipak, nije bilo.

“Mislim da mi nismo ekonomski, domaćinstva ne mogu to da izdrže. Jer, definitivno će i komunalne usluge poskupiti. Svako će naći razlog malo da poskupi. A onda ćete doći do građana koji zaista imaju velike poteškoće da napune frižider, da plate račune i da prežive ovaj veliki udar koji zbog toga imaju”, navodi Zoran Pavlović, ekonomista.

Dok neki ekonomisti prognoziraju skok svih cijena od deset odsto, drugi poručuju da do toga, ipak, neće doći, i to zbog siromaštva građana Bosne i Hercegovine.

Vjeruju da će slaba kupovna moć biti svojevrstan “ograničavajući faktor”. Ljudi će, kažu, mijenjati navike u kupovini, odnosno kupovati manje, pa će trgovci biti prinuđeni da ponovo koriguju cijene.

Izvor: www.atvbl.com