Trebinjski azil za pse uskoro bi trebao dobiti licencu za izvoz pasa u EU. Time bi se riješio dugogodišnji problem ograničenih prostornih kapaciteta u azilu. Dio uslova neophodnih za dobijanje dozvole je već ispunjen, a poseban akcenat je na saradnji sa veterinarskim ambulantama i povećanju broja udomljenih pasa.

Psi Lutalice Trebinje

Pasa lutalica na ulicama Trebinja je manje nego početkom godine, ali zato nema slobodnog mjesta u azilu. Za čak 45 pasa lutalica objekat na Obodini je privremeni dom, a udomitelja još čekaju. Dobra vijest je, tvrde nadležni, što je u poslednje vrijeme sve više zahtjeva za udomljavanjem.

– Provodimo aktivnu kampanja za udomljavanje, imamao volontere, a samo u posljednjih 15-ak dana udomljeno je osam pasa. U mjesecu januaru bilo je mnogo pasa lutalica, posebno zbog sezone parenja, ali smo uspjeli da ih sklonimo u azil. Јedan broj usmo domili, a radimo na dobijanju licence kako bi dugoročno riješili ovaj proble – ističe Јanja Ćapin, načelnica Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove Grada Trebinje.

Licenca za izvoz pasa u EU riješila bi dugoročni problem ograničenih prostornih kapaciteta. Neophodan uslov je već ispunjen- omogućeni su veterinarska briga i adekvatni pregledi za sve pse u azilu.

– Svi psi su zdravi, sterilisali i očišćeni od parazita. Ljudi iz Trebinja i Hercegovine mogu udomiti besplatno psa sa pasošom i čipom – kaže Rajko Јanković, veterinar u Veterinarskoj ambulanti Anima vet.

Saradnja sa veterinarskim ambulantama i nabavka adekvatne opreme za zdravstveno zbrinjavanje pasa omogućena je donacijama UNDP-a. Za kompletiranje aplikacije za licencu biće neophodno obezbijediti adekvatne prostorije za radnike u azilu i riješiti neke infrastrukturne zahtjeve.

– Očekujemo da ćemo u 2018. da ispunimo sve uslove. To bi značilo da svaki pas koji stigne u azil može da se udomi u EU, a biće omogućeno i lakše apliciranje za dalja sredstava iz EU fondova – navodi Ćapinova.

Aplikacija za evropsku licencu realizuje se u okviru projketa Razvoj humane zajednice Trebinje.

Izvor: RTRS

KLIKNITE ILI DODIRNITE VIZIT KARTU ZA OPŠIRNIJE INFORMACIJE
ANIMA VET BAĆI VIZIT KARTA