Zašto je grad Trebinje i  regija Hercegovina  skrivena tajna sunčanog Mediterana i brdovitog Balkana?

Trebinje info i foto

Ako povučete taj Mediteranski meridijan, preko Provance u Francuskoj , Toskane u Italiji doćićete do Hercegovine.

The Lavender Fields of Provence
Polje lavande – Provence

Provansa, poznata po poljima lavande , Toskana po vinima , a Hercegovina  još uvjek neotkrivena,  nedovoljno istražena i jednom i drugom.

TREBINJE INFO SMILJE
Polje smilja – Trebinje

Ono što su polja lavande u Provansi, to su polja smilja u Hercegovni i ne samo to, mnogi danas prepoznaju Hercegovinu kao prirodni herbarijum (Herbegovinu), prostor na kome rastu na desetine različitih vrsta  ljekovitog i aromatičnog bilja , ne samo da rastu iz zemlje, nego niču iz kamena. Tu su na primjer medonosne biljke kao žalfija (kadulja) i vrijesak sa kojih pčele sakupljaju nektar i prave Hercegovački med vrhunske boje, ukusa i mirisa.

cvijet-pcela

TREBINJE INFO FOTO MED

Treba li uopšte spomiljati zašto je meso jagnjeće, teleće ,  kozje tako ukusno,  bilo ono pečeno na ražnju ili skuvano (lešo) pa upravo što se stoka napasa po hercegovačkim dolinama i planinam prepuno ljekovitog i aromatičnog bilja.

hercegovina-kamena-oaza-trebinje-info-trebinjeinfo-plodna-škrta

Postoji anegdota od prije nekoliko godina kada su neki turisti oduševljeni pečenjem pitali konbara, šta je ovo ovako ukusno, a on im odgovorio “ble – ble, prššš” aludirajući na jagnje. A tek hercegovački sirevi iz kace, mješine ili sir škripavac koji vam škripuće pod zubima dok ga jedete, i uz vino, pršutu i masline – uživate!

trebinje-info-smek trebinja miris zavicaja

trebinje-info-smek trebinja miris zavicaja

U svijetu postoji nekoliko poznatih vinskih turističkih destinacija čuvena Napa Vally u Kalifroniji, Bordo u Francuskoj  i druge  ali samo jedna vinska regija ima – vina u svom imenu! Pogadjate to je Hercegovina – zemlja vina.

https://trebinjeinfo.com/vinogradarstvo/

Srednjovjekovni vladar Stefan(Stjepan)Vukčić- Kosača  oženivši bavarsku princezu Ceciliju od njemačkog- austrijskog  kralja Fridriha III dobi titulu Herzog (Vojvoda) i tako nastade Herzogland. Sa obzirom da je Heceg bio poznat po svom egoističkom vladanju i kao ljubitelj vina nastade Hercegovina i taj naziv zadrža do današnjih dana.

Kad je jedan Hercegovački gasterbajter išao na rad u Njemačku, carinik  na granici ga upita: Odakle dolazite gospodine? A on mu odgovori iz najužnije njemačke pokrajine Herzogland (Hercegovine).

Duvan “Hercegovina flor” poznat kao Staljinov izbor

Ništa manji kult od Staljinovih brkova nije imala ni njegova lula, ali je malo poznato šta je on stavljao u nju. Njegov izbor bio je duvan poznati kao „Hercegovina Flor“ ili „ Staljinov izbor“.

DUVAN HERCEGOVINA

Ovaj duvan nije bio običan, jer se pojavljivao u pakovanju kao cigarete. Staljin bi uzeo dvije cigarete iz kutije, sjeckao i stavljao u svoju lulu. Običan duvan u to vrijeme u SSSR-u bio je jeftin i blagog ukusa, a ovaj koji je on pušio rastao je u Hercegovini a zatim se isporučivao u duvanski kombinat u Moskvu. Bio je bogate arome i jakog ukusa. To je bila  sorta duvana poznata kao „Visoki Hercegovac“ , omiljen od strane sovjetske elite i buržoazije a medju njima poznatog sovjetskog kompozitora Majakovskog. Uz propagiranje Staljina kao „crnog diktatora“ i Hercegovina Flor  u Rusiji pada u zaborav.

U Hercegovini  još možete naći dobar duvan poznat  kao “Hercegovačka škija“ u Ljubinju gdje se i danas duvan proizvodi, suši i čuva  na tradicionalan način.

ŠKIJA

Autor teksta: Marko Ćapin – www.trebinjetravelguide.com