Legendarni jugoslovenski pjevač Zdravko Čolić otvoriće Praznik mimoze, koji ove godine proslavlja pola vijeka postojanja. Koncert je zakazan za sutra, 1. februar.

Popularni Čola, a to znaju mnogi Novljani, prvi javni nastup u karijeri imao je u Bijeloj. Kako je ispričao u interviju za list „Puls“ 2008. godine, to se dogodilo kad je pohađao treći razred gimnazije.

– Sa drugom,Nedimom Idrizovićem, došao sam u Baošiće i on me nagovorio da se prijavim na lokalno takmičenje pjevača amatera. Pjevao sam pjesmu „Lady Madonna“ – ispričao je on.

Na tom takmičenju Čolić je osvojio drugu nagradu, ali to je bila njegova prva novčana nagrada, prvi honorar. Svota je bila toliko velika da su on i Idrizović otišli u Dubrovnik, na Stradun na kolače, pa na gala ručak, a nakon toga kupili karte za voz do Sarajeva.

– Od novca koji nam je ostao častili smo cijelo društvo u Sarajevu. Ta nagrada bila mi je pravi podstrijek da sam dobar zabavljač. To mi je možda preokrenulo život – istakao je Čolić u intervjuu za „Puls“.

Prisjećajući se tog takmičenja u interviju za list „Politika“ iz 2011. godine Čolić priča da je nakon nastupa u sali nastala prava euforija.

Prva ljubav na moru

Stariji Novljani možda pamte da su Čolići imali vikendicu, odnosno montažnu drvenu kuću u Baošićima, gdje su provodili ljeta, dijeleći kućicu sa rodbinom. Prisjećajući se tog perioda Zdravko je ispričao kako se tu živjelo opušteno, sviralo se i pjevalo, danju i noću, uz vino i gitaru.

Tada je sreo izrazito zgodnu Beograđanku, Olju. Kako je ispričao, ona je svima zavrtjela pamet, zbog čega ni on nije ostao imun na njene čari. Razvila se prava ljetnja romansa, koja se, kao i mnoge, završila. Olja se kasnije udala za pomorca iz Boke, a Zdravko postao legenda jugoslovenske muzičke scene.

Fanovi Eurosonga izabrali Čolin album za najbolji u 2018.

Posljednji Čolin album „Ono malo sreće“, koji su zajednički izdale izdavačke kuće PGP RST i Croatia records, izabran je za album 2018. godine portala Eurovision on top, koji okuplja fanove Eurosonga. Čola je prvi put bio nominovan u ovoj kategoriji i ubjedljivo je trijumfovao sa 41 odsto glasova, ostavivši iza sebe Marka Mengonija (23%), Mihala Špaka (22%) i pobjednicu Eurosonga Končitu Vurst (9%).

U obrazloženju portala navodi se da je “album godine klasično djelo koje se smatra remek-djelom, a svaki fan ‘Eurosonga ’ bi trebalo da ga ima na svojoj polici”.

Najbolji i najpopularniji pop pjevač na Balkanu već je trijumfovao u kategoriji singl godine sa numerom „Šljive su rodile”, sa istog albuma.

Zdravko Čolić je predstavljao Jugoslaviju 1973. godine na Eurosongu sa numerom „Gori vatra”, koju je komponovao Kemal Monteno, sa kojom je u finalu osvojio 15. mjesto.

Izvor: Radio Jadran