Nakon 10 godina bijega, Aleksandar Rikalo iz Trebinja predat je Okružnom sudu u Banjoj Luci, koji je za njim raspisao međunarodnu potjernicu zbog organizovanog kriminala i trgovine drogom.

Uhapšen u januaru Rikalo je Sudu predat uz prijedlog za određivanje jednomjesečnog pritvora, koje je zatražilo Republičko tužilaštvo RS-a.

“Rikalo je osumnjičen da je kao pripadnik zločinačkog udruženja na području Grada Trebinja, zajedno s drugim članovima zločinačke grupe, za koje je već izrečena pravosnažna presuda, kupovao, držao i prenosio kokain te posredovao u prodaji i kupovini istoga“, naveli su u Republičkom tužilaštvu.

Rikalo je uhapšen 12. januara u Crnoj Gori na osnovu međunarodne potjernice, gdje se donedavno nalazio u ekstradicijskom pritvoru. Glas Srpske doznaje kako je Rikalo vlastima BiH izručen i preuzet je na prelazu Klobuk, nakon čega je prebačen u Republičko tužilaštvo gdje ga je saslušao tužilac  Slobodan Ćelić koji je zadužen za ovaj predmet.

“Nakon ispitivanja republički javni tužilac  predložio je određivanje jednomjesečnog pritvora za A. R. zbog bojazni od bijega zbog težine kaznenog djela.

Osumnjičeni se deset godina nalazio u bijegu u Njemačkoj i Crnoj Gori. Teretimo ga da je kao član zločinačke grupe s već osuđenim pripadnicima sudjelovao u prodaji, prenosu, nabaci i kupovini kokaina na području Trebinja“, saipšteno je iz Tužilaštva. Na teret mu se stavlja da je bio član trebinjske narko grupe koja je uhapšrna u okviru akcije “Leotar”, čiji su članovi pravosnažno  osuđeni na ukupno 66 i po godina zatvora.

Rikalo je tokom akcije napustio BiH i deset godina se nalazio u bijegu. Neslužbeno, Rikalo je nakon bijega iz BiH otišao u Njemačku gdje se zaposlio u građevinskoj kompaniji.

“Radio je po raznim gradilištima i tako je uspio kriti se od policije i izbjeći hapšenje. Povremeno je boravio i u Crnoj Gori gdje je nedavno otkriven i lociran“, kazao je za Glas Srpske izvor blizak istrazi.  Kao vođa kriminalne grupe  presudom je označen Nikola Šaraba iz Trebinja, koji je osuđen na 10 i po godina zatvora.

Osim trgovine kokainom, on je zajedno sa Savom Jelačićem proglašen krivim za miniranje automobila svjedoka, saradnika  Dragana Jelića (48) iz Trebinja. Jelić je ranije priznao krivicu, svjedočio u korist tužilaštva  poslije čega je osuđen na dvije godine zatvora.

Glas Srpske