Komisije__spomenika

Radi se o graditeljskoj cjelini – Kekeki-Sinanova (Bakarevića) džamiji u Sarajevu, historijskom području – Nekropoli sa stećcima na lokalitetu Mramorje/Bektića brdo u naselju Bektići (Općina Srebrenica) te graditeljskoj cjelini crkve Sv. Nikole i crkve Rođenja Sv. Jovana Krstitelja sa pravoslavnim grobljem u Poljicama (Grad Trebinje) i grobljanskoj cjelini – Jevrejsko groblje u Travniku.

Zbog lošeg stanja u kojemu se Jevrejsko groblje u Travniku trenutno nalazi te usljed pojave klizišta, samonikle vegetacije koja ugrožava nadgrobnike i oštećenja na većem broju nadgrobnika, Komisija je donijela zaključak da se ovo dobro uvrsti na Listu ugroženih spomenika BiH. Na toj Listi trenutno se nalazi 80 dobara.

Članovi Komisije usvojili su izmjene i dopune Odluke o proglašenju istorijske građevine – Kapetanove kule u Bihaću nacionalnim spomenikom BiH. Izmjene i dopune odluke odnose se na preciziranje zaštićenog prostora i utvrđivanje mjera zaštite.

Osim toga, članovi Komiisje donijeli su i odluku o produženju režima zaštite za 18 dobara sa liste peticija.

Razgovarano je i o izboru BiH za članicu Komiteta za svjetsku baštinu UNESCO-a. S obzirom na to da članstvo BiH u tom Komitetu nosi dodatne obveze, članovi Komisije zaključili su da je potrebno unaprijediti saradnju s predstavnicima međunarodne zajednice. Komisija će u narednom periodu u punom kapacitetu biti na raspolaganju u pružanju stručne i svih drugih vrsta pomoći.

Također, na sjednici je razmotren Izvještaj s monitoringa historijskog gradskog područja Jajca koje se nalazi na Tentativnoj listi UNESCO-a te je zaključeno da se uputi dopis premijeru Vlade Federacije BiH i zatraži poduzimanje svih zakonom predviđenih radnji.

Zaključeno je da će Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika i predstavnici međunarodne zajednice i diplomatsko-konzularnih predstavništava u BiH nastaviti saradnju i u budućnosti, saopćeno je iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika.

Izvor: Klix.ba