Ako ste mislili da samo mi volimo sarme prevarili ste se. Vole je i drugi, uglavnom po centralnoj i istočnoj Evropi.

Sarma sendvič 2

HIT: Hrvati napravili SARMA sendvič /  Street sarme

A sada je ekipa iz kreativna Hrvatska smislila i nešto što bi moglo da vam se dopadne. To je Street sarma, odnosno sendvič sa sarmom koji može da se jede i na ulici, kao brza hrana, samo zdravije i ukusnije.

Već može da se kupi na adventu u Zagrebu i to u T&T kućici.

Stiže u mekanom bijelom ili crnom pecivu u kome je smještena cijela topla sarmica.

“Hrvati su skloni tradicionalnim receptima pa smo se odlučili na domaću hranu koju smo ipak začinili s ponešto inovacije”, otkrivaju vlasnici T&T kućice.

Kao prilog možete da dodate i mileram, da je ponesete i kući ili odmah da je jedete.


APSOLUTNI gastro hit na ovogodišnjem zagrebačkom Adventu su Street sarme kućice T&T koja se nalazi na Fuliranju, na Strossmayerovom trgu.

Ukusne sarme umotane u mekano pecivo savršene su za hladne zimske dane te veoma praktične za “pojesti s nogu”. A da su potpuno osvojile Zagrepčane i posjetitelje ovogodišnjeg Adventa, uvjerili smo se kad smo vidjeli gužvu ispred kućice.

“Ideja za Street sarme nastala je nakon zasićenja kobasicama na adventu, nakon jedne loše kobasice otišao sam na ručak kod roditelja koji su mi servirali sarmu. Samo sam povezao tu lošu hrenovku i sarmu koju sam jeo. Odnosno, izbacio hrenovku i, u svojoj glavi, stavio sarmu u pecivo”, ispričao je za Index Fran Ćurković, čovjek koji je osmislio ovo neuobičajeno jelo.

Sarma sendvič 3

“Recept je na bazi tradicionalnog zagrebačkog recepta, no u našoj sarmi ima malo više špeka i posebne crvene paprike. Uz sarmu nudimo dva umaka. Jedan je na bazi vodice iz sarme i senfa, a drugi na bazi milerama, češnjaka i vlasca”, objašnjava.

Sarma sendvič 4

“Reakcije su odlične, ljude jako veseli naša vizija sarme i nije im problem pričekati sarmu do pola sata. Turistima je također zanimljivo jer im objasnimo da je to tradicionalni recept koji jedu svi Hrvati na zimu, samo što je kod nas u street izdanju”, kaže.

Sarma sendvič 5

Ideja je HIT, tradicionalno a nešto potpuno drugačije. Valjalo bi se pozabaviti i za trebinjski Zimzograd napraviti nešto poput ovoga. “Patentirati” nešto naše, možda u raštanu…  smile emoticon