DODIRNITE ILI KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU DA BI STE PRISTUPILI VIRTUELNOJ ŠETNJI I OSVRNULI SE OKO SEBE ZA 360°
trebinje info trebinje foto
GRAD TREBINJE 360
DUČIĆEVA ULICA I CVIJETNI TRG
HOTEL I BAŠTA PLATANI
ČUVENA ZELENA PIJACA
AMFITEATAR NA CRKVINI

Trebinje je zasigurno jedan od najljepših gradova Republike Srpske, tj. Bosne i Hercegovine.
Najjužniji je grad u BiH, smješten podno planine Leotar i sa svojom mediteranskom arhitekturom krasi obale rijeke Trebišnjice.
Ušuškan planinom Leotar i obližnjim brdima, pod uticajem mediteranske klime Trebinje je jedan od najtoplijih gradova u BiH.
Povoljni Hercegovački klimatski uslovi sa brojnim toplim danima čine Trebinje i okolinu poznatu po vinogradarstvu, te nam iz ovog kraja dolaze poznati brendovi poput Hercegovačke žilavke, Hercegovačkog Vranca i mnogih drugih. Na daleko su poznati Hercegovački podrumi vina poput podruma manastira Tvrdoš, podrum Vukoje, podrum Anđelić,  podrum Popovac, podrum Bojanić, podrum Sekulović i mnogi drugi…
Povoljan geografski položaj, blizina Jadranskog mora, Dubrovnika, Herceg Novog, bogata kulturno istorijska naslejedja i brojne kulturno-sportske manifestacije čine Trebinje prepoznatljivim na turističkoj mapi Regiona.
Raskošna arhitektura grada primamljiva je za mnoge filmske stvaraoce, sa njihovih filmskih platana stižu nam popularne priče o životu u nekim prošlim vremenima. Kad govorimo o Trebinju ne treba zaboraviti da sa ovog podneblja korjene vuku mnoge uspješne i popularne ličnosti poput Dejana Bodiroge, Predraga Danilovića, Milana Gurovića, Nebojše Glogovca i drugih. Najpoznatiji od svih je čuveni pjesnik Jovan Dučić, čiji su posmrtni ostaci po njegovoj želji preneseni iz SAD i pohranjeni u rodnom Trebinju, na brdu Crkvina u hramu Hercegovačka Gračanica.
Šta posjetiti u Trebinju i gdje odsjesti najbolje se možete informisati na internet stranici Turističke organizacije Trebinja, budite sigurni da će vam posjeta ovom gradu ostati u najljepšem sjećanju.

DODIRNITE ILI KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU DA BI STE PRISTUPILI VIRTUELNOJ ŠETNJI I OSVRNULI SE OKO SEBE ZA 360°
HERCEGOVAČKA GRAČANICA

Virtuelna šetnja hramom na brdu Crkvina iznad Trebinja, u narodu prozvanom i poznatom kao Hercegovačka Gračanica, jer predstavlja vjernu kopiju manastira Gračanica na Kosovu.
Novoizgradjen hram Blagovještenja vječna je kuća pjesnika Jovana Dučića, koji je izrazio želju da njegovi posmrtni ostaci budu pohranjeni u Trebinju. Ispunjavanje Dučićeve poslednje želje, odnosno izgradnja hrama povjerena je arhitekti Dr. Predragu Ristiću, autoru i graditelju najfascinantnijih moderno gradjenih vjerskih objekata poput Sabornog Hrama Vaskrsenja Hristovog u Podgorici, Sabornog Hrama u Torontu i mnogih drugih.
Vjest o ispunjenju Dučićevog zaveta došla je do poznatog Hercegovca Branka Tupanjca, jednog od najuspješnijih Srba u Sjedinjenim Američkim Državama. Finansirao je kompletnu izgradnju hrama i prenošenje posmrtnih ostataka poznatog pjesnika.
Kao ktitor Hecegovačke Gračanice Branko Tupanjac je odlikovan ordenom Svetog Save I stepena.
Gradnja Hercegovačke Gračanice počinje proljeća 1999.godine, lišeni svih briga o finansiranju projekta radovi brzo napreduju a početkom 2000. godine prave se planovi o realizaciji Dučićeve poslednje želje, što će se dogoditi 23. Oktobra 2000. kada su iz Libertvila (SAD) prenešeni pjesnikovi posmrtni ostaci i pohranjeni u kriptu crkve.
U sklopu kompleksa na Crkvini izgradjeni su zvonik kao posebna cjelina, parohijski dvor, amfiteatar, ljetnja bašta i restoran, crkvena knjižara, galerija ikona sa ikonopisačkom radnjom, muzej itd. Uredjen je kompletan plato sa ukrasnim zelenim površinama, sama crkva je ukrašena dekorativnim osvjetljenjem koja i u toplim Trebinjskim večerima Hercegovačku Gračanicu čini impresivnom i vidljivom iz svakog dijela grada.

TREBINJSKI STARI GRAD
RIJEKA TREBIŠNJICA
CENTAR GRADA
HRAM SVETOG PREOBRAŽENJA
MANASTIR TVRDOŠ
ARSLANAGIĆA MOST
PEĆINA VJETRENICA U ZAVALI

ZUBAČKI sir u ulju, raštan sa suvim mesom, sir iz mješine, krtola na bilećki način i jagnjetina u mlijeku, jedinstveni su specijaliteti, koji se u Trebinju mogu probati.

RESTORAN STARA HERCEGOVINA

Dobro nam došli!