Baba Mara's Place je po svemu posebno mjesto, a prije svega po zanimljivoj priči o gradnji, odnosno ideji jednog čovjeka koji je rekao “ne“ lagodnom životu u “civilizaciji“. Taj čovjek je Boško Providžalo, rodjeni Trebinjac, koji je svoj životni put nastavio u Lucernu, u opjevanoj zemlji Švajcarskoj.

Baba-Maras-place trebinje-info

Iako je živio svuda, od SAD-a, preko Afrike i Južne Amerike, do Evrope, spletom okolnosti je odlučio, barem privremeno, skrasiti se u Dobromanima.

Baba-Maras-place trebinje-info

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

Dobromani?

To je staro, lijepo, zanimljivo i, nažalost, skoro pusto selo na pola puta izmedju Trebinja i Ljubinja, “uglavljeno” u brda iznad Popovog polja, gdje uspijeva samo kamen i – Boško i Iva. Iva je Boškova supruga, ona koja, vjerovatno, nosi najveći organizacijski teret, odnosno, tek će ga nositi. Boško je prije malo više od decenije naslijedio staru kamenu kuću i štalu od svojih predaka. No, kako je sve bilo zapušteno, urušeno i oronulo, trebalo je imati petlju i, naravno, novac, kako bi mjesto njegovih predaka ponovo zaživjelo sjajem koji sigurno nadilazi bilo šta dosad viđeno u našoj zemlji. Odakle novac, pitate se?

Baba-Maras-place trebinje-info

baba-maras-place-trebinje-info-5

Novac skupljen od umjetnosti

Kada je Bošku “pukao film” i kada je odlučio da mu je dosta fotografisanja po raznim koncertima, izložbi slika i ostalih stvari kojima se – vrlo uspješno – bavio u životu, prodao je 700 (!) svojih slika nekom galeristi u Švici, spakovao je kofere i, malo-pomalo, izgradio svoj raj. Ali ništa nije išlo lako. 12 punih godina Boško je gradio, zidao, šalovao, farbao, krečio, okopavao, izolirao, krčio, kosio i sadio, da bi konačno, prije koji mjesec, došao do konačnog izgleda Baba Mara's Place-a. Iskreno, prodati 700 slika, napustiti atelje od 300 kvadrata, u kojem je stvarao u Lucernu, i vratiti se u hercegovačko mjesto “bogu iza nogu” možda može djelovati kao sulud, nepromišljen čin. Ali ono što smo primijetili dok smo boravili kod njih je da se Boško i Iva neprestano smiju. Mislim da ni oni nisu toga svjesni. Konstantan osmijeh, uz prepričavanje dogodovština i životnih iskustava ovog mladog čovjeka, dođe kao melem na ranu u eri crnih hronika, priča o neuspjesima i vječitom kukanju kako se, eto, “ništa ne može u ovoj zemlji”.

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

Sve se može, čak i u ovoj zemlji

Ne treba biti ni, da oprostite, budala, pa misliti da je sve to išlo bez problema. No, volio bih da to čujete upravo iz Boškovih usta, umjesto što ću vam prepričavati brojne probleme sa kojima se susretao. Baba Mara's Place je utočište, mjesto na osami i u miru hercegovačkog krša. Kukavica, laste i poskoci jedino je što ćete vidjeti ili čuti za vašeg boravka tamo. Najveći problem sa kojim se susreću je nedostatak vode – vodovoda, naravno nema – pa su pravila ista kao i prije 200 godina: štednja, ograničenost resursa, ali, ipak, i odmor za dušu i tijelo. Kišnica je Bošku “pomogla” da napuni bazen, koji se nalazi u “centru” ovog mjesta. Tu su i vilinski konjici, žabe i razne (nejestive!) ribe, sa kojima možete zaplivati u bazenu.

baba-maras-place-trebinje-info-6

Ako vam nije do bazena, postoji nekoliko lijepih šetnji u relativnoj blizini imanja. Mi smo prošetali po Obliku, brdašcetu iznad Baba Mara's Place-a, te vidjeli i more između Dubrovnika i Herceg Novog, koji su udaljeni do 45 minuta vožnje od Boška. Bili smo i u Trebinju, još jednom biseru Hercegovine, gradu koji sve više počinje živjeti od turizma i nadam se da će tako i ostati. Blizu su i Mostar, Stolac i poznata utvrda Daorson, Hutovo blato, pećina Vjetrenica i ostale hercegovačke znamenitosti.

“Rek'o sam joj: ‘oćeš ti za Hercegovca, pa neka ti bude”

“Sve sam ja ovo sam polako pravio. Kasnije je i Iva došla, rođena dubrovčanka, a kad je vidjela ‘đe sam je doveo, mislim da se prepala. Al’ eto, rekao sam joj fino – ‘oćeš ti za Hercegovca, pa neka ti bude”, govori kroz smijeh Boško. “Ni komšijama ništa nije jasno bilo, misle ‘vidi one budale, onog čupe što zaludu baca novce’. Ali nije tako, sad sam tu i, pravo da ti kažem, lijepo mi je, a dokad ću ostati, to niko ne zna”, govori mi dok pijemo lokalno domaće crno vino – ako niste znali, Dobromani su na Vinskoj ruti Hercegovine – i jedemo sočne domaće jagode. Ali Boško nije stao samo na renoviranju kuća i štala: na ovom mjestu postoji sjajan potencijal za organizovanje jazz i sličnih festivala, jer postoji mala improvizovana, „prirodna“ bina, sa sve opremom, koja uključuje bubanj, pojačala, razne vrste udaraljki i ostalih instrumenata. Osim toga, naš domaćin je posadio i 200 sadnica lješnjaka, koje okopava i čuva, a u vrtu kuće rastu kaktusi i tipično južnjačko rastinje, te domaće voće i povrće.

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

Kakva fuzija, pa ovo ni Monty Python ekipi ne bi palo na pamet

Inače, imanje je moguće iznajmiti. Maksimalni kapacitet je do osam osoba, a postoji sav komfor – kupatilo, bazen, sobe smještene u starim kamenim kućama, one lijepe „gusarske“ ležaljke, domaća hrana, iće i piće. More blizu, planine u blizini, mina na toj strani nema, a u miru ste i tišini, koju remeti Ošo, Boškov pas, koji konstantno zahtijeva pažnju u vidu maženja po stomaku, glavi, prsima, ledjima i gdje god se već namjesti. Možda je važno napomenuti da su vegetarijanci – premda u manjini u ovoj zemlji – i više nego dobrodošli, kao i karnivori, jer im se, svima zajedno, nudi domaća hrana iz okoline Trebinja.

baba-maras-place-trebinje-info

baba-maras-place-trebinje-info

baba-maras-place-trebinje-info

baba-maras-place-trebinje-info

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

Ako niste znali, Baba Mara's Place se nalazi na Plavoj liniji Via Dinarica koncepta održivog razvoja i turizma, o kojem detalje možete saznati na www.viadinarica.com. Za više blogova posjetite i http://www.steffaround.com, a ako želite saznati detalje o Boškovom i Ivinom imanju, pravac na njihovu Facebook stranicu: www.facebook.com/babamarasplace.

Ovo mjesto je zaista lijepo, ali su me Boško i Iva posebno oduševili. Jer šta više čovjek može poželjeti u eri kukavičjeg sakrivanja pod skute asfalta, udobnog stana i komfornog auta, od hrabrosti koju sa sobom nosi odluka da se vrate životu svojih predaka, te tamo i opstanu?

Pomozite im u tome.

Izvor: Irfan Redžović

Baba Mara’s Place domaćinstvo Trebinje

Baba Mara’s Place je jedinstveno udoban i zanimljiv rustični turistički objekat u jugoistočnoj Bosni i Hercegovini, u blizini Trebinja, 2 km od magistralnog puta Sarajevo – Mostar – Dubrovnik, u majušnom selu Dobromani. Ovaj objekat posebne arhitekture i energije je turistički i ekološki dragulj koji uspiješno uskladjuje bogatu baštinu rustičnog hercegovačkog načina života, poznatog po vječnom nedostatku tekućih voda, sa luksuznim i modernim sadržajima koji su na raspolaganju posjetiocima, i na taj način istinski potvrdjujuje koncept održivog razvoja i turizma, što je doprinjelo njegovom položaju na Plavoj Liniji projekta Via Dinarica. Selo Dobromani je živopisno malo hercegovačko selo na putu od Trebinja ka Mostaru /19 km/, sa dugom istorijom, koje danas broji samo nekoliko domaćinstava i kuća. Domaćinstvo Baba Mara’s Place je ušuškano iznad plodnog Popovog Polja i zavučeno u surovom hercegovačkom kršu, omogućavajući gostima da zaista uživaju u zvucima prirode, organskim ukusima, primamljivim aromama i autentičnim mirisima, istovremeno poštujući etiku smirenosti uma. Ovo nevjerovatno mjesto pruža sve uslove za opušten i miran boravak ljubitelja prirode, umjetnosti i običaja, koji su dobrodošli da se druže sa vrijednim i ljubaznim domaćinima, kao i da se stope sa ekološkim i mediteranskim okruženjem i da se potpuno prepuste čarima, uživanjima i ukusima okrepljujućeg ekološkog okruženja i mirnog načina života.

Baba Mara’s Place u regionu Trebinja zauzima površinu od 5600 m2 i sastoji se od nekoliko kamenih kuća sa prekrasno uredjeniim smještajem, prostranim terasama, divnom baštom i nezaboravnom panoramom hercegovačkog krša i okolnih planina. Sve postojeće gradjevine, nekadašnje rustične kuće i štale, su posvećeni vlasnici naslijedili od predaka i u potpunosti ih obnovili sa puno ljubavi, napora, posvećenosti, umjetničkog duha i strasti, tako da danas imaju svoju uspješnu ulogu u turizmu. Gornji nivo je potpuno na raspolaganju gostima koji su dobrodošli da uživaju u udobnosti dve kuće, terasa, kamenih krugova i toaleta. Donji nivo se dijeli sa domaćinima koji ovde srećno žive, posvećeni svojim idejama i uspjesima. Ovaj dio se sastoji od zajedničkog prostora sa kuhinjom, trpezarijom, organskim bazenom i kupatilom sa tuš kabinom. Manja kuća je opremljena bračnim krevetom, dok veća ima dvije velike spavaće sobe rasporedjene na dva sprata, prijatno uredjene mnoštvom zanimljivih detalja. Ovaj jedinstveni, udoban seoski turistički objekat bez duvanskog dima se može iznajmiti za prijatelje i porodice u okviru svog maksimalnog kapaciteta za 8 osoba koji imaju na raspolaganju 3 sobe. Baba Mara’s Place takodje ima organski bazen, lijepu baštu, stoni tenis, pikado.

Zadovoljni i srećni domaćini Boško i njegova supruga Iva su uvijek na usluzi svojim gostima, posebno spremni da pripreme ukusan organski obrok koji uključuje najbolje, sviježe, lokalno uzgajane prirodne proizvode i ukusne sastojke – raznovrsne sireve, masline, maslinovo ulje, čajeve, povrće, voće, med, vino…

U blizini domaćinstva Baba Mara’s Place nalaze se plodni hercegovački vinogradi sa mnogim poznatim vinarijama koje su dio Vinskog Puta Hercegovine. Dubrovnik, Trebinje i Mostar su turistički centri koje obavezno morate posjetiti tokom boravka, poslije čega sloboda i pogodnosti turističkog objekta Baba Mara’s Place još više dolaze do izražaja. U okolini postoje biciklističke i piješačke staze i pećina Vjetrenica, jedna od najvećih u Evropi. Za duhovni doživljaj, preporučujemo odlazak do obližnjeg prekrasnog srednjovijekovnog Manastira Zavale. Ako gosti vole okrijepljujuće šetnje uz uživajanje u prirodnim, terapeutskim mirisima i pejzažima Hercegovine, preporučujemo hiking do malog brda Oblika iznad objekta Baba Mara’s Place, sa kojeg se pruža predivan pogled na more izmedju Dubrovnika /Hrvatska/ i Herceg Novog /Crna Gora/, udaljeni svega 45 minuta vožnje. Ostale aktivnosti jesu upoznavanje sa lokalnim poljoprivrednicima i njihovom organskom poljoprivredom, baštovanstvom i uzgojem ljekovitog bilja, foto safari, rafting, kajak… Posvećeni domaćini Boško i Iva pozivaju svoje goste da učestvuju i uživaju u gajenju ljekovitog bilja i tartufa…

Osnovni i dodatni sadržaji turističkog objekta Baba Mara’s Place: WiFi, roštilj, parking, kamin, frižider, zamrzivač, šporet, mašina za veš, posteljina, peškiri, pegla, baštenska oprema, privatni organski bazen, prostor za kućne ljubimce, mreža za komarce.
Za sve ljubitelje prirode, mira, tišine i mentalnog sklada, Baba Mara’s Place je pravi izbor i sigurna luka / bez TV-a !!/. Daleko od “civilizacije”, gužve, gradske buke i masovnog turizma, luksuzni objekat i domaćini Baba Mara’s Place u Trebinju očekuje svoje goste raširenih ruku, spremni da im pruže pravi šarm i posebno gostoprimstvo Hercegovine.