“Kojima se žuri, ti neka piju mlada vina; meni neka natoče staroga vina…”

TREBINJE INFO FOTO VINARIJA PODRUM BOJANIĆ

“Postoje dvije sorte vinove loze koje su obilježile istoriju i uspjeh vinarstva u istočnoj Hercegovini: autohtona žilavka, koja daje bijelo vino harmoničnog i punog ukusa, takvog da zaslužuje počasno mjesto na stolu austrijskog vladara. Zatim vranac, koji daje crno vino boje rubina sa tragovima ljubičaste, intenzivnog ukusa i bogatog mirisima (od cimeta sa slatkim korjenom, do jagode iz hrasta) koji je došao iz Makedonije i Crne Gore, ali je u Hercegovini našao svoje nenadmašno prirodno okruženje.“

TREBINJE INFO FOTO VINARIJA PODRUM BOJANIĆ

Pravi muškarac ne samo da će za ručkom ili večerom naručiti vino, već mora i dobro poznavati vina. Zato vam danas donosimo popis pojmova koji bi vam trebali biti dobro poznati.

Aeracija – Postupak je kojim se, u kontaktu sa zrakom, omekšavaju vina bogata taninom. Vino se prelijeva iz bačve u bačvu takozvanim otvorenim pretakanjem pri čemu za pretakanje vina služi otvorena plitka posuda.

Aroma – Miris vina. Koristi se kao opšti pojam za sve mirise vina.

Barrique bačva – mala bačva od hrastovine zapremine 225 litara koja izvorno potiče iz francuskog vinorodnog područja Bordeaux, a danas se koristi u cijelom svijetu. Mlado vino se ulijeva u nove bačve i tamo dozrijeva 12 mjeseci. Drvo mu pri tome daje miris, boju i ukus, između ostalog i taninska kiselina.

Berba – naziv za branje grožđa koje se najčešće dogadja u septembru i oktobru, ali postoje i kasne berbe koje se dogadjaju i do sredine novembra.

TREBINJE INFO FOTO VINARIJA PODRUM BOJANIĆ

Cabernet Sauvignon – Crvena sorta groždja izvorno potiče iz Francuske vjerojatno je najpoznatija sorta na svijetu. Vina od cabernet sauvignon imaju nepogriješivo koncentrisani voćni ukus, koji podsjeća na crnu ribizlu i zeleni biber.

Chateau – Francuski naziv za veliko vinarsko gazdinstvo, koristi se u Bordeauxu i drugim regijama.

Chianti – Najpoznatije i najomiljenije talijansko vino koje potiče iz Toscane i uglavnom se sastoji od groždja sorte sangiovese. Svojom laganom taninskom strukturom i svojim baršunastim nestankom jako se dobro slaže s jelima od tjestenine.

Degustacija – Probanje pojedinih vina s kasnijom objektivnom evaluacijom pri čemu se ocjenjuju izgled, ukus i miris i tada se daju bodovi. Degustatori moraju imati sposobnost razabiranja različitih aroma i ekstrakata u vinu, njihovog tačnog raspoznavanja te jasnog definisanja i opisivanja.

Dekantiranje – Pažljivo pretakanje vina u bokal zbog uklanjanja vinskog kamena i taloga ili dovodjenja kisika radi potpunog razvijanja arome vina.

Karakter – Naziv za dobro vino koje svoje obilježje dobija pod uticajem porijekla, sorte vinove loze i tradicionalnih metoda uzgoja. Vino bez karaktera je bez ukusa i neprivlačno.

Lako vino – Vina s niskom koncentracijom tanina, nižim udjelom alkohola i s manjom kiselosti. Odlikuje ih pitkost i niža energetska vrijednost u odnosu na teška vina.
Ledeno vino – Visokokvalitetno desertno vino koje se proizvodi od bobica koje su prilikom berbe i muljanja prirodno smrznute. Ima visoku količinu sladora i kiselost te je zbog dobijanja povezanog s mnogo rizika jedno od najskupljih vina.

Mlado vino – Vino koje nije prošlo kroz potpunu tehnološku obradu, već samo kroz djelomičnu ili cijelu fermentaciju.

Nestanak – Ukus nakon gutanja vina koji se mjeri jedinicom Caudalie, dužinom u sekundama, a zavisno o kvalitetu vina manje je ili više trajan i intenzivan.

Oksidacija – Hemijska reakcija do koje dolazi zbog kontakta vina s kisikom. Vino mijenja svoju boju te dobija drugačiji miris i ukus.

Rose – Svijetlocrveno vino koje se dobija iz crvenih bobica. Kožice crvenog groždja, koje sadrže boju, odvajaju se od soka prije ili malo poslije početka vrenja.

Slatko vino – Vino s ostatkom sladora višim od 50 grama po litri. Ostale kategorije vina su suvo, polusuvo i poluslatko.

Sorta – Naziv za skup vinove loze koji pripadaju istoj vrsti. Procjena je da danas u svijetu postoji preko 20.000 sorti vinove loze!

TREBINJE INFO FOTO VINARIJA PODRUM BOJANIĆ

Stono vino  – Najniža kvalitetna kategorija vina .Stona vina mogu i ne moraju sadržati oznaku geografskog porijekla, a propisan im je najmanji sadržaj stvarnog alkohola – zavisno o zonama od 8,5 % do 10,5 % alkohola prema zapremini.

Suvo vino – Ukus vina s niskim nivoem ostatka šećera. Kod vina takvog ukusa sadržaj ostatka šećera obično je između 0 i 4 grama po litru.

Tanin – Supstance koje igraju jako važnu ulogu u dozrijevanju vina. Nalaze se u peteljkama, košpicama i kožicama groždja i muljanjem dospijevaju u sok. Vino dobija dodatne tanine držanjem u drvenim bačvama. Tanini imaju konzervirajuće djelovanje pa su važan sastojak vina namijenjenih za duže čuvanje.

Vrenje – Prilikom vrenja vina šećer u dropu se uz pomoć kvasca pretvara u alkohol i ugljični dioksid. Vrenje se može zaustaviti filtracijom i sumporenjem kako bi se dobio ostatak šećera.

Vrhunsko vino – Najviša kvalitetna kategorija vina. Pod vrhunskim vinom podrazumijevamo: vrhunsko vino s kontrolisanih i ograničenih vinorodnih područja, vrhunsko vino s kontrolisanih i ograničenih specifičnih vinorodnih područja, predikatna vina s kontrolisanim geografskim porijeklom.

TREBINJE INFO FOTO VINARIJA PODRUM BOJANIĆ

MI SMO CENTAR ZA REGRUTACIJU LJUBITELJA VINA!
Stoga Vas pozivamo da probate pravo domaćinsko vino…

Kliknite ili dodirnite vizit kartu za opširnije informacije

Trebinje info Vinarija Popovac Trebinje

TREBINJE INFO VINARIJA BOJANIĆ

PODRUM TARANA VIZITKA-01

Vinarija Dostić.jpg

ĐELMO FLAJER 20X21cm I VIZITKA-03