TREBINJE INFO

Trebinje apartmani, hoteli, taxi, rent a car, restorani, vijesti i informacije

“Plodovi krša” u Popovom polju

Dvodnevni sajam poljoprivrednih proizvoda pod nazivom “Plodovi krša” održaće se 9. i 10. juna u Ravnom, u okviru projekta “Agrobiznis – oplemenjivanje poljoprivredne baštine u prekograničnoj Dubrovačko-hercegovačkoj regiji”.

Trebinje info i foto

Na njemu će se, prema najavama organizatora, okupiti poljoprivredni proizvodjači iz Hercegovine i ruralnih područja grada Dubrovnika i susjednih lokalnih zajednica i tako, po drugi put, zajedno izlagati i prodavati svoje proizvode na platou ispred doma Lovačkog udruženja “Lisac” u Ravnom.

Prošle godine u Dubrovniku održana je manifestacija pod nazivom “Plodovi polja na rubu grada” koja je, isto tako, okupila poljoprivredne proizvodjače iz prekogranične Dubrovačko-hercegovačke regije koji su, po prvi put, zajedno prodavali svoje proizvode.

 

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

Projekt se implementira u poljoprivrednom području Hercegovine, gdje se posebno ističe Popovo polje koje obiluje izuzetno kvalitetnim i tradicionalnim poljoprivrednim proizvodima, ali sa nedovoljnim pristupom tržištu, pa podrška prekograničnom ruralnom razvoju i uspostavljanju ekonomskih odnosa izmedju regija omogućiće da se ovi problemi ublaže. U Republici Hrvatskoj projekat pokriva dubrovačku regiju, svjetski poznatu turističku destinaciju koja je, medjutim, malo ulagala u razvoj poljoprivrede proteklih godina.

Projekat “Agrobiznis – oplemenjivanje poljoprivredne baštine u prekograničnoj Dubrovačko-hercegovačkoj regiji'” finansira Evropska unija kroz instrument za predpristupnu pomoć (IPA) u okviru Programa prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina.

Vrijednost projekta je oko 350.000 eura, a razdoblje implementacije je dvije godine.

U Republici Hrvatskoj aktivnosti vodi Grad Dubrovnik u partnerstvu s Razvojnom agencijom grada Dubrovnika, Informestom iz Italije, Kinookusom i Agronomskim fakultetom Univerziteta u Zagrebu.

U Bosni i Hercegovini nosilac projekta je Opština Ravno, a partneri Okusi Hercegovinu i Oxfam, uz stručnu pomoć Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

plodovi-krsa-plakat

 

Opština Ravno, organizator ove dvodnevne agro-manifestacije, namjerava tako okupiti male proizvodjače arancina, bruštulanih mjendula i smokvenjaka iz primorja (nezaobilazne delikatese tradicionalnih dubrovačkih trpeza), proizvodjače popovopoljskog povrća i voća, trebinjskog pasulja poljaka i bobice iz Ravnog te ljubinjskog meda kao i proizvodjače sira iz ovog dijela Hercegovine.

Radno vrijeme sajma biće od 9.00 do 18.00 časova oba dana, a organizator najavljuje i nastupe izvodjača “Sunce” u petak, 09. i grupe “Kaše” dan kasnije. Oba koncerta biće održana u 20 časova.

 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: