TREBINJE INFO

Trebinje apartmani, hoteli, taxi, rent a car, restorani, vijesti i informacije

Izložba fotografija Jovana Vidakovića – “Projekat 365+1”

TREBINjE │ U Galeriji Kulturnog centra večeras će biti otvorena izložba fotografija „Projekat 365+1“, autora fotografa Jovana Vidakovića.
Izložba je svojevrsni zaključak zahtjevnog fotografskog projekta iz 2016. godine, sa 366 nastalih fotografija, u kojima je autor – tražeći umjetnost u najobičnijim momentima a potom i dijeleći svoja vizuelna promišljanja života sa publikom na društvenim mrežama – objektivom svakodnevno bilježio vlastitu i društvenu svakodnevnicu.
Otvaranje izložbe je u 20 časova i 30 minuta.

R.S. (tekst preuzet sa www.radiotrebinje.com)

Jovan Vidaković 365 1 b

Revnosno fotografišući 365 +1 dan, Jovan Vidaković je uspio da na sebi svojstven način vrlo uspješno reinterpretira ovaj koncept kojem fotografi nerjetko pribjegavaju oštreći sopstvenu kreativnost, te pokušavajući da pronadju umjetnost i u najobičnijim momentima sopstvene svakodnevinice. Sagledavajući cjelokupni opus ovoga projekta, Vidaković uspjeva da secira ne samo momente sopstvenog mikro kosmosa, već i dogadjaje koji su uticali na živote šire zajednice što je rezultovalo jednim dokumentarnim kvalitetom koji na momente nasmije, upozori ili navede na razmišljanje.
Poznavaoci Vidakovićevog fotografskog opusa složiće se da autor možda i ponajbolje snalazi u žanru pozorišne fotografije. Koristeći ulicu kao svojevrsni teatar na otvorenom, autor nam svojim radovima pokazuje da se uspješno prilagodjava svakodnevnom, nerežiranom momentu, preobražavajući se u hroničara nerjetko vizuelizirajući esenciju konkretnog trenutka. Kadrovi koji se smjenjuju pred našim očima, radjeni u crno-bijeloj ili kolor tehnici, donose više različitih fotografskih žanrova medju kojima se mogu izdvojiti oni sa jasnim karakteristikama pejzažne, arhitektonske, dokumentarne, ulične, pozorišne fotografije.
Teško je ne primjetiti da motivi Trebinja dominiraju većinom kadrova. Vidaković, svojim djelimično autsajderskim pogledom na ovaj grad uspjeva da pronadje i zabilježi neke nove perspekive nebrojano puta fotografisanih motiva, tjerajući nas da iznova upoznamo i na savim nov način doživimo ovaj grad. Njegove crno-bijele fotografije, često vođene načelima minimalizma pri kadriranju znaju stvoriti posebnu dramaturgiju i napetost, sublimirajući neke od kvaliteta Noir fotografije.
Socijalne mreže su sve više dio naših života i upravo uz njihovu pomoć fotografski projekti ovoga tipa dobijaju svoju punu dimenziju i značenje omogućavajući direktan i brz dijalog izmedju fotografa i posmatrača. Čovjekova fascinacija fotografijom je dugotrajana, a socijalne platforme kakve su Facebook ili Instagram omogućavaju instant konzumiranje fotografija. Sudeći po predstavljenim fotografijama, ali i odjeku koji je projekat imao, možemo zaključiti da se autor uspješno snašao u ovom, poprilično zahtjevnom zadatku, a da oscilacija u kvalitetu izbora motiva, ako je uopšte i prisutna, nije negativno uticala na opšti pozitivan utisak posmatrača.

Tekst: Ninoslav Ilić

Jovan Vidaković 365 1 a

Izložba je postavljena, pa navratite večers u 20.30h.

Više o projektu možete da saznate dodirom ili klikom na link ispod:

LINK

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: