Hercegovačka vinarija Podrumi Vukoje 1982 jedna je od najprestižnijih u regionu, a u njenim podrumima nalazi se i dosta toga što trenutno nije dostupno na tržištu.

Iskoristili smo priliku na 3. Salonu žilavke održanom u restoranu Vinska Galerija u Trebinju da probamo neka od vina koja Radovan Vukoje, vlasnik vinarije, sprema za godine koje dolaze.

Valja reči da je Vukoje jedan od malobrojnih vinara u regionu koji svoja najbolja vina drži u podrumu sve dok ne dostignu punu zrelost i tek onda, često nakon višegodišnjeg odležavanja, pušta u prodaju.

– Ne postoji ozbiljno vino koje nije barem nekoliko godina odležavalo u sudovima i bocama. Nepisano je pravilo da koliko dugo vino odležava u buradima, toliko mora i u boci. Praksa je to pokazala i tu ne postoji valjana prečica – kaže Vukoje. – Mi smo postavili sistem u vinogradima i podrumu koji nam omogućava da godinu za godinom puštamo mlada vina koja su potpuno spremna za konzumiranje, ali premijum vina i rezerve moraju da prođu potreban vremenski ciklus kako bi dostigla maksimum.

Vukoje 2.jpg

Pored već dobro poznatih i u svetu priznatih vina koja čekaju da se pojave pred publikom, Vukoje u podrumu trenutno ima i neka koja će biti potpuni novitet. Probali smo pet takvih vina u želji da sagledamo njihov potencijal.

Ovu svojevrsnu en primeur degustaciju s harizmatričnim vinarom počeli smo žilavkom iz berbe 2016 koja će sledeće godine biti na tržištu s dobro znanom etiketom Carsko vino Vukoje. Nakon 2,5 godine odležavanja u bačvama od akacije, vino rađeno sur lie metodom već poseduje kompleksnost i sklad iz kojeg nadiru herbalni tonovi, mineralnost i sveže kiseline, što mu omogućava verovatno višedecenijsko uspešno starenje u boci. Kao i kod prethodnih berbi ovog vina, grožđe dolazi s najboljih položaja za žilavku u Carskom vinogradu Ušće, a sortni sastav u kojem je pored žilavke i nekih sedam procenata bene u suštini je isti kao u vreme austrougarske monarhije kada se vino s ovih hercegovačkih terena pilo u Beču na carskom dvoru.

Zlatna Vukoje Selekcija Bijela 2016 kupaža je probranog grožđa iz Zasad polja koju čine 70 procenata šardonea, dok je ostatak žilavka i dubrovačka malvasija. Macerirano i zatim dve godine u hrastovim baricima, što je znatno više nego što je bio slučaj s prethodnim berbama, vino je dobilo moćno telo i elegantnu kremastu strukturu zaodenutu u nežne tanine. Arome iz kojih izranjaju badem, vanila, žuto voće i ukus putera, posledica jabučno-mlečne fermentacije, te već poslovična mineralnost koja se oseća u svim Vukoje vinima, daju osnovni pečat ovom velikom vinu koje će se naći u prodaji sredinom 2020. godine.

Vukoje 3.jpg

Vranac Vukoje Rezerva 2015, crvena perjanica vinarije, vino koje se pravi samo u najboljim godinama, bilo je 32 meseca u bariku (prethodne berbe odležavale su do 18 meseci), a na tržištu će se pojaviti 2021. godine. U procesu proizvodnje vino je ostalo čak 30 dana na maceraciji, a snažne začinske note, herbalnost, naglašena voćnost i tonovi bibera i duvana udomljeni su u 14,5 procenata alkohola koji ne uspeva da se probije kroz sve senzacije koje vam iz čaše napadaju čula. Za razliku od prva dva bela vina ovom vrancu treba još nešto više vremena kako bi se tanini ispolirali i svo to bogatstvo skladno posložilo u boci, ali potencijal je fantastičan.

Zlatna Vukoje Selekcija Crvena 2013, kupaža kaberne sovinjona, koji s 48 procenata čini „kičmu“ vina, a zatim merloa, vranca  i širaza, takođe je bila u buretu znatno duže nego ranijih godina, čitavih 40 meseci i to nakon 40 dana maceracije u dodiru s pokožicom. Iako će u prodaju tek krajem 2020. godine nemoguće je sakriti uzbuđenje koje već sada nudi svaki gutljaj ovog vina. Sočno, toplih tanina, s mirisima šumskog voća na sve strane i živim kiselinama, sve kipiti od potencijala. Ako bi u narednih nekoliko godina imali nekakvo regionalno ocenjivanje, Zlatna Vukoje Selekcija Crvena 2013 bi već sada slovila kao ozbiljan kandidat za jedno od najboljih crvenih vina regiona. U svakom slučaju, ako uspete da ga nabavite kada stigne u prodaju obezbedićete sebi vrhunsko vino koje možete da otvorite i posle nekoliko decenija!

Vukoje 4.jpg

Konačno, Širaz 2016 nova je etiketa koja će izaći u javnost 2022. godine u okviru takođe nove premijum linije Porodična rezerva Vukoje. Rađeno u amarone stilu, sa 16 % alkohola, vino je odležalo 22 meseca u bariku i ima izrazito vibrantne kiseline. Iako još veoma mlado, moglo bi da se kaže da po nekim karakteristikama ovaj širaz priziva poređenje sa širazima severne obale Rone. Slojevi ukusa koji se otvaraju u čaši kreću se od borovnice i ribizle, pa do kafe, kandiranog voća, kože i dima. Širaz 2016 već sada govori hiljadu jezika, a verovatno će takav utisak biti i posle 30-40 godina! Vino je to koje se s posebnim nestrpljenjem očekuje i koje će gotovo sigurno već postojeći veliki ugled vinarije dodatno podići.

Izvor: VINO.RS

Tekst: Viktor Čikeš

Foto: Ivana Čutura