Spasilačke službe u nedjelju rano ujutro evakuisale su 338 putnika s kruzera Viking Sky koji je u subotu uz obalu Norveške ostao bez pogona.

Kako javlja norveški NRK, na kruzeru su uspjeli pokrenuti tri od četiri motora i brod se kreće zapadno brzinom od 2-3 čvora. Plan je da se brod doveze do luke Molde uz pomoć remorkera.

Nego, vremenske prilike odigraće veliku ulogu u tome jer talasi mogu otežati akciju, a problem je i okretati brod u nemirnom moru. Uz pokušaje da se brod dovuče u sigurnu luku, uz pomoć tri helikoptera se nastavlja akcija evaukacije putnika s kruzera.

Kruzer Viking Sky javio je u subotu popodne da imaju problema s motorom. Do 18.30 časova samo jedan motor je ostao u pogonu, a postojala je opasnost da bi se brod mogao nasukati jer su se u jednom trenutku približili na 100 metara do obale. Nešto nakon 23 sčasa, brod je uspio pokrenuti još dva motora i odmaknuti se od obale.

Od 338 evakuisanih putnika, ukupno 17 ih je završilo u bolnicama zbog raznih povreda. Troje je teško povrijeđenih, a radi se ozbiljnim prelomima.