U Trebinju je završena prva faza izgradnje sistema za navodnjavanje, u koju je uloženo oko šest miliona KM, a u okviru koje su izgrađene pumpne stanice u Zasad polju i Petrovom polju, cjevovod dužine od oko devet kilometara i rezervoar za navodnjavanje područja Zubaca, rekao je Mile Banjac iz Jedinice resornog ministarstva za koordinaciju poljoprivrednih projekata.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske obezbijedilo je  85 odsto sredstava, a grad Trebinje 15 odsto, a sistem će biti u funkciji sredinom februara.

Preciscac-1-1-1024x683.jpg

Banjac  je naveo da su u toku aktivnosti koje bi trebalo da obezbijede nastavak ovog projekta – njegovu drugu fazu, kojom bi mogućnost da navodnjavaju poljoprivredne površine dobili svi vlasnici ovih površina na području zubačkog platoa i Gomiljanskog polja, kao i sela Mrkonjići u Popovom polju i Mosko.

Zamjenik gradonačelnika Trebinja Mirko Ćurić istakao je da su puštanjem u rad prve faze sistema za navodnjavanje velikom broju poljoprivrednika omogućeni dosta bolji uslovi.

On je rekao da će u narednom periodu biti izrađen i pravilnik, kojim će biti jasno definisan način korišćenja sistema, da se ne bi došlo u situaciju da ovako važan projekat ne funkcioniše.

DSC_0066-1024x683.jpg

“Ove aktivnosti će biti završene do početka sezone navodnjavanja”, pojasnio je Ćurić.

Prema njegovim riječima, u saradnji sa “Hidroelektranama na Trebišnjici” /HET/ urađen je i projekat izgradnje sekundarne mreže u Zasad i Petrovom polju i na području Zubaca, za koji je ovo preduzeće izdvojilo oko tri miliona KM.

“Kod nadležnog ministarstva ćemo aplicirati za dodatna sredstva da bismo završili i sistem navodnjavanja Gomiljana, Moska i Mrkonjića, dok smo u gradskom budžetu već planirali neophodna sredstva”, naveo je Ćurić.

DSC_0064-1024x683.jpg

“Ovaj sistem koristi vodu iz dovodnog tunela za Hidroelektranu `Dubrovnik` i iz korita rijeke Trebišnjice”, pojasnio je Mišeljić.