TREBINJE │ Prije mjesec dana u selu Kočela počela je izgradnja crkve Svete velikomučenice Varvare, na temeljima stare crkve koja prema zapisu iz Dubrovačkog arhiva datira iz 1488. godine.

Izgradnja crkve u Kočelima (1).jpg

Kako mještani tvrde, ovo je ujedno i jedna od najstarijih crkava na ovom području, a još jedna specifičnost ove crkve je i to što se na području Trebinjske šume i Popovog polja u selima Đedići i Strujići nalaze crkve posvećene istoj svetiteljki.

Od Dejana Tarane, ppedsjednika Crkvenog odbora Kočela, upoznati smo da građevinske radove na Crkvi izvodi grupa neimara iz Nevesinja, na čelu sa Mladenom Žerajićem, koji ugrađuju svaki kamen koji je većinom sa ruševina stare crkve.

Izgradnja crkve u Kočelima (6).jpg

– Radovi na izgradnji Crkve svete velikomučenice Varvare nije prvi projekat koji rade ovog tipa, oni su u cijelosti izvodili radove na Hramu u Prebilovcima, te crkvi Mučenika Stanka pod Ostrogom i još mnoge druge. Iako crkva nije pod zaštitom kulturno istorijskog nasljeđa, obavljenje su sve neophodne procedure i odradili arheološka istraživanja, koja je vodio Aleksandar Ratković. Sve do sada što smo radili je plod sloge i sabornosti svih seljana koji smo se okupili sa jednim ciljem, a to je da ovaj započeti projekat privedemo namjeni i samim tim se odužimo precima i u amanet ostavimo potomcima da bar održavaju ono što ćemo mi sagraditi – ističe Tarana.

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

On se zahvalio svima koji su na bilo koji način pomogli do sada i apelovao na sve ljude dobre volje koji imaju mogućnosti da pomognu kako bi na proljeće 2019. godine crkvu Svete velikomučenice Varvare bila osveštana.

Izgradnja crkve u Kočelima (2).jpg

Izgradnja crkve u Kočelima (3).jpg

Svi koji su voljni da pomognu mogu da se jave na broj telefona 065/753/486, ili da uplate sredstva na račun kod UNI CREDIT BANK na ime
Crkveno/opštinski odbor Kočela
5517002229684990