Dvojica putnika, koji su se zajedno sa vozačem, Albancem Kolom Fredijem (30) vozili u renou u kojem su graničari pronašli 23 kilograma marihuane, ispitani su u svojstvu svjedoka, potvrđeno je iz Granične policije (GP) BiH.

Tridesetogodišnjak koji je bio za volanom tog automobila uhapšen je, te uz izvještaj predat Tužilaštvu BiH.

Slučaj je otkriven u nedjelju, kada je granični policajac kontrolom reno senika na međunarodnom graničnom prelazu Ivanica, pri pokušaju izlaska auta iz BiH prema Hrvatskoj, primijetio prepravke na podu iza vozačevog sjedišta.

Kako bi automobil bio detaljno pregledan, dovezen je na međunarodni granični prelaz Deleuša, gdje se koristi specijalistička oprema najnovije generacije.

Pregled je obavljen po nalogu tužioca Tužilaštva BiH, a u svemu je učestvovao i jedan pripadnik Uprave za indirektno oporezivanje BiH, koji je koristio baster. Ispostavilo se da je riječ o ispravnom potezu jer su u duplom dnu renoa otkrivena 23 paketa s 23 kilograma marihuane.

„Vozač K.F. je uhapšen, dok su njegovi saputnici u vozilu, dva državljanina Albanije, ispitani u svojstvu svjedoka“, pojasnili su iz GP BiH.

Uz marihuanu, oduzeto je i vozilo kojim je pokušano da se ona prošvercuje, te su predati Sudu BiH.

Inače, kako je objavljeno, putnici u ovom renou su, po nezvaničnim informacijama, planirali da iz Hrvatske avionom otputuju u Italiju. Još se utvrđuje gdje je droga trebalo da završi.

Zoran Galić, direktor Granične policije BiH, istakao je da je sprečavanje krijumčarenja marihuane jedna u nizu uspješnih akcija GP BiH, u kojoj je korištena donirana specijalistička oprema najnovije generacije.

„To ukazuje na važnost podrške koju ova agencija, kao i drugi organi u BiH, dobijaju od partnera poput vlada Njemačke i SAD. Istovremeno je veoma bitna i obuka službenika za korištenje te opreme. U situaciji kada maksimalno koristimo ljudske kapacitete, usljed nedostatka od minimum 570 policijskih službenika veoma je važno da raspolažemo specijalističkom opremom čija upotreba to djelimično može nadomjestiti“, rekao je Galić.

Nezavisne novine