BANJALUKA – Protiv 36 direktora bolnica i domova zdravlja u Republici Srpskoj danas su podnesene krivične prijave zbog neplaćanja poreza i doprinosa, za šta su dugovanja na kraju prošle godine premašila 121 milion KM, otkriva portal CAPITAL.

BOLNICA 02.jpg

Uz krivične prijave koje su podnijeli zaposleni dostavljeni su, kako saznajemo, i dokazi i obavještenja o dugovanjima javnih zdravstvenih ustanova za poreze i doprinose.

Prema podacima Fonda Penzijsko-invalidskog osiguranja RS, kažu u Strukovnom sindikatu doktora medicine RS, ukupna dugovanja javnih zdravstvenih ustanova, samo po osnovu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, 31.decembra prošle godine iznosila su 121.286.475 KM, što je za 17.852.309 KM više u odnosu na godinu prije. Na kraju 2016. godine ova dugovanja iznosila su 103.434.166 KM.

Ogorčeni ljekari navode da je Fond zdravstvenog osiguranja RS uredno doznačavao sve tranše po osnovu do sada zaključenih ugovora o finansiranju navedenih javnih zdravstvenih ustanova, a “što dokazuje da su prijavljeni direktori imali na raspolaganju potrebna finansijska sredstva za uplatu poreza i obaveznih doprinosa”.

“Prijave su podnesene protiv direktora za koje je utvrđeno da u proteklom periodu nisu izvršili svoju zakonsku obavezu za tri i više neto plata. Očekujemo da će nadležna okružna tužilaštva uzeti u rad navedene krivične prijave i sa njima postupati u skladu sa zakonom, navode u Sindikatu.

Portal CAPITAL saznaje da su prijave podnesene protiv direktora domova zdravlja u Kneževu, Gradišci, Zvorniku, Vlasenici, Srebrenici, Šekovićima, Ugljeviku, Milićima, Doboju, Petrovu, Šamac, Modriči, Brodu, Kostajnici, Kozarskoj Dubici, Oštroj Luci, Čajniču, Novom Goraždu, Han Pijesku, Višegradu, Foči, Kalinoviku, Trnovu, Trebinju, Gacku, Bileći, Berkovićima i Ljubinju.

Na adrese okružnih tužilaštava poslate su i prijave protiv direktora gradiške bolnice, bolnice “Sveti Vračevi” u Bijeljini, prijedorske bolnice, Univerzitetske bolnice Foča, Psihijatrijske bolnice Sokolac, Zavoda za forenzičku psihijatriju i trebinjske bolnice, kao i bolnice “Sveti apostol Luka”.

Ljekari masovno odlaze

Ljekari podsjećaju da su u julu prošle godine podnijeli krivične prijave za ista djela protiv tadašnjeg direktora Univerzitetskog kliničkog centra u Banjaluci Mirka Stanetića, direktora bolnice u Istočnom Sarajevu Gorana Todorovića i dobojske bolnice Milorada Živkovića, ali “o status ovih prijava nisu dobili obavještenje iz tužilaštava”.

Predsjednik STrukovnog sindikata doktora medicine Miodrag Femić početkom godine je rekao da u inostranstvo godišnje ode oko 70 ljekara specijalista te dodao da je riječ o nezaustavljivom trendu.

U posljednjih pet godina, tvrdi, Republiku Srpsku je napustilo 300 ljekara, a samo od početka decembra prošle godine njih 53.

“Osim specijalista, tu su i oni koji su sa ovih prostora otišli odmah po završetku fakulteta, dok su neki to učinili na završnoj godini studija. Situacija u ovom pogledu postaje sve kritičnija, jer su ljekari ionako pretrpani poslom, zbog čega odlazak svakog pojedinca predstavlja dodatni problem”, kazao je Femić.

S druge strane, u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS kažu da su ove informacije netačne te da “nije zabilježen odliv kadra u mjeri u kojoj bi na bilo koji način ugrozio rad ovdašnjih zdravstvenih ustanova, niti su njihovi direktori ikada upozoravali da je zbog odlaska kadra ugrožen rad ijedne klinike ili ambulante”.

Vlasti u BiH su se novim dopunskim Pismom namjera, o kojem je CAPITAL pisao, obavezale da će, između ostalog, raditi na zaustavljanju rasta neizmirenih obaveza zdravstva.

„Vlada RS će usvojiti plan za ponovno uspostavljanje finansijske održivosti zdravstvenih institucija do decembra 2018. godine. Republika Srpska će, takođe, zatražiti od domova zdravlja da izrade budžete sa čvrstim budžetskim ograničenjima kako bi se spriječilo akumuliranje novih neizmirenih obaveza do septembra 2018. godine“, navodi se u pismu.

Foto: Ilustracija / Izvor: CAPITAL