Danas gotovo da nema osobe koja bar jednom u životu nije nosila Starke. Jeste li vi izuzetak? Starke sledeće godine pune 100 godina! Iza ovog brenda stoji puno rada, jer da nije tako, ne bismo ih i danas nosili. Pročitajte neke činjenice u vezi sa tim.

Kompanija koja je 1917. godine proizvela prvu All Star patiku, zvala se Converse Rubber Shoe Company. Prije prve patike, ista kompanija je proizvodila gumenu mušku obuću.

Starke 2.jpg

Kao što znate na starkama stoji potpis izvjesnog Čak Tejlora (Chuck Taylor). Čak je bio košarkaš, ali ne popularan i svjetski priznat, već zaljubljenik u košarku, a istovremeno i prodavac, trgovački putnik, ovih patika. Uspio je da ih proda brojnim košarkaškim srednjoškolskim i studentskim timovima. Kompanija je to nagradila, stavivši njegov potpis na patiku. To se desilo 1923. godine, a njegov potpis je i danas na starkama.

Starke 3

Prvobitno su napravljene duboke starke, a tek 1957. proizveden je prvi par plitkih, koji je bio crvene boje.

Starke 4.jpg

U početku su Starke bile jednobojne, crno platno sa crnim gumenim đonom, a bijele su na tržište stigle 1936. godine. Od 1971. godine proizvode se raznobojne starke, a danas ima različito dizajniranih, u svim mogućim dezenima.

Starke 5.jpg

Danas se na svake 43 sekunde proda jedan par Starki. Milioni ljudi ih u trenutku čitanja ovog teksta nose. Najveća prodaja ovih patika je bila 1997. godine, kada je prodato 550 miliona pari. Smatra se da je za to zaslužna grandž potkultura, veoma popularna tih godina.

Starke 6.jpg

Na starkama postoje 2 rupice, koje su tu zbog ventilacije. Dodate su 1932. godine, kako se noga ne bi usmrdila.

Starke 7.jpg

Starke su se pojavile u brojnim filmovima. Prema jednom podatku ima ih u 648 filmova. Taj broj je veći, jer su za statistiku uzeti holivudski filmovi.

Starke 8.jpg

Falsifikati patika, pravljeni po uzoru na starke, bili su popularni na svim tržištima, godinama. I danas je tako. Kod nas su bile veoma popularne ’90-ih.

Starke 9.jpg

Najveća starka se nalazi u Tokiju, dugačka je 5 metara, napravljena je radi skupljanja novca za žrtve zemljotresa u Tokiju.

Starke 10.jpg

 Starke su često vezivane za rokenrol (i sve podgrupacije istog) potkulturu. Brojni muzičari su ih nosili, sjetite se samo članova benda Ramons (Ramones), Sid Višsa (Sid Vicious) ili Kurt Kobejna (Kurt Cobain). Kod nas su ih nosili muzičari novog talasa, ali i svi posle njih. Sjetite se samo Vlade Divljana koji u spotovima VIS Idola ima sako, pantalone i starke.


U toku je sniženje STARKI u butiku sportske opreme XL SPORT na glavnoj ulici pokraj prvih semafora.

 

KLIKNITE ILI DODIRNITE VIZIKU ISPOD ZA VIŠE INFO

XL SPORT vizitka