Vlada Republike Srpske je na današnjoj sjednici odobrila sredstva za socijalno zbrinjavanje radnika u iznosu od 1.101.640 KM.

sjednica-vlada-700

Sredstva su odobrena za uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje i osiguranje od nezaposlenosti za 925 radnika iz pet preduzeća koji su procesom stečaja preduzeća ostali bez zaposlenja, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

Sredstva se raspoređuju Fondu PIO Republike Srpske u iznosu od 1.092.471 KM za uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za radnike preduzeća u stečaju AD „Građevinar“ iz Novog Grada, Javno preduzeće „Komunalac“ iz Ljubinja, „25. Novembar“ iz Čelinca i Industrija konfekcije „Novoteks“ iz Trebinja.

„Zavodu za zapošljavanje Republike Srpske biće raspoređena sredstva u iznosu od 9.168 KM za uplatu doprinosa za osiguranje od nezaposlenosti za radnike preduzeća u stečaju – Preduzeće za ugostiteljstvo, turizam i trgovinu AD Sokolac iz Sokoca, a doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje će biti izmiren u narednom periodu“, navodi se u saopštenju.

Vlada je dala je saglasnost na tekst „Aneksa jedan Sporazuma o uspostavljanju specijalnih i paralelnih odnosa između Republike Srbije i Republike Srpske koji sadrži Sporazum o sprečavanju asimilacije srpskog naroda“ i dala saglasnost na tekst u predloženom obliku.

„Ovim sporazumom Srbija i Republika Srpska nastoje da čvrsto obavežu svoje državne organe, ustanove i organizacije kako bi omogućili materijalne, društvene i političke uslove za uspješan razvoj, očuvanje i negovanje kulture i nacionalnog identiteta srpskog naroda“, navodi se u saopštenju.

Izvor: Srna