TREBINJE │ U Trebinju će u ovoj godini biti izgrađene tri nove moderne ulice, dvije u Zasad polju i jedna u industrijskoj zoni „Volujac“, za šta je iz budžeta Grada Trebinja izvojeno više od milion maraka.

Izgradnja ovih ulica je od strateške važnosti za grad Trebinje i predstavlja nastavak investicionog ciklusa koji je započet prošle godine.

Najprije će se graditi ulice u Zasad polju koje su započete sa dvije strane tržnog centra „Bingo“, dakle jedna između ovog tržnog centra i budućeg Vatrogasnog doma, a druga između „Binga“ i ulice „Stepe Stepanovića“.

Marko Rikalo, načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje Grada Trebinja, za Radio Trebinje ističe da su ove dvije ulice od strateškog značaja za grad, a izgradnjom treće biće oživljena industrijska zona „Volujac“.

Marko Rikalo
Marko Rikalo

Napomenuo bih da se prvi put nakon niza godina rade potpuno nove velike ulice, zaista zahtjevne, jer je na području Zasad polja prodat veliki broj parcela za potrebe stambene i druge izgradnje i grad infrastrukturno mora da opremi to zemljište. Tako da smo se odlučili da u ovoj godini, okvirnim sporazumom, sva sredstva uložimo u ove tri ulice, strateški važne na grad. Prioritetna je ulica ‘Nova‘, koja će ići između Vatrogasnog doma i tržnog centra, zbog početka gradnje zgrada za mlade bračne parove i izbjegla i raseljena lica, a imamo i najave od investitora koji želi tu da gradi hotel. Do ljeta bi trebalo da budu izgrađene obje ulice, ako vremenski uslovi budu dozvoljavali i sve bude teklo predviđenom dinamikom“, pojašnjava Rikalo.

Izgradnjom ovih ulica, Trebinje će dobiti normalnu saobraćajnicu kojom će se iz ulice „Majora Milana Tepića“ dolaziti do naselja „Luč“, čime će investitorima na ovom području, biti omogućeno, uz adekvatnu putnu i komunalnu infrastrukturu, da završavaju svoje objekte.

„Oborinska kanalizacija u jednoj ulici je završena prošle godine, a u ulici ‘Novoj‘ radovi su u toku. Imaćemo potpuno sanirane moderne ulice, radi se o punom profilu od 18 metara, sa pješačkom i biciklističkom stazom i zelenom površinom, sve ono što jednu ulicu čini kompletnom“, navodi Marko Rikalo.

Ulica kroz industrijsku zonu „Volujac“ gradiće se nakon završetka prethodne dvije s ciljem oživljavanja ovog prigradskog dijela Trebinja.

„Odlučili smo, pored subvencija koje smo dali za otvaranje fabrika, popuste na renti i troškovima uređenja gradskog građevinskog zemljišta u sklopu te zone, da uradimo i infrastrukturu, odnosno da produžimo postojeću ulicu i opremimo je u određenom dijelu, da bi mogli isparcelisati zemljište sa strana i prodati ga, te da oživimo taj dio koji je jako bitan za razvoj grada“, kaže Marko Rikalo za Radio Trebinje.

Osim gradnje ovih ulica, pri kraju su radovi na novom Vatrogasnom domu, u toku je rekonstrukcija Gradskog parka, popločavanje dijela Starog grada, a u narednim mjesecima biće pokrenuto na desetine velikih investicija u gradskim i prigradskim zonama.

Izvor: Radio Trebinje