Agrarni fond grada Trebinja obezbijedio je sadni i sjemenski materijal za 38 poljoprivrednih proizvođača iz ruralnih krajeva, kojima je prethodno obradio oko sedam i po hektara zapuštenih površina.

poljoprivrednici-sjeme-trebinje 4.jpg

Ovim trebinjskim proizvođačima, među kojima je i 14 porodica lošeg imovinskog stanja, danas je podijeljeno oko tri i po tone sjemenskog krompira, oko dvije tone đubriva, oko 1.500 sadnica maslina, oraha, višnje, trešnje, lubenice, a stočari su podržani sa oko 100 kilograma lucerke i djeteline.

Direktor Agrarnog fonda Veselin Dutina novinarima je rekao da su proizvođači dobili materijal koji su i tražili, a za koji je izdvojeno oko 22.000 KM.

„Ovo su u potpunosti donatorska sredstva, tako da poljoprivredni proizvođači nemaju nikakvih obaveza prema Agrarnom fondu, osim da u narednih pet godina zemlju koju smo obradili ne smiju da zapuste“, naveo je Dutina.

poljoprivrednici-sjeme-trebinje 2.jpg

On ističe da će Agrarni fond pomoći ovim poljoprivrednicima i ukoliko ne budu mogli viškove proizvoda da plasiraju na slobodnom tržištu.

„Ove godine planiramo pokretanje organizovanog otkupa poljoprivrednih proizvoda putem hladnjače koje smo instalirali u oktobru prošle godine, tako da smo svim proizvođačima na usluzi“, dodao je Dutina.

On je napomenuo da već postoje dogovori sa trebinjskim ugostiteljima koji su se obavezali da otkupe sve viškove proizvoda, potrebne za njihove objekte.

„Riječ je o pedetesak tona krompira, desetak tona luka, raznog sitnog povrća, a pregovaramo i sa firmama van Trebinja koje su spremne da otkupe proizvode od naših proizvođača“, precizirao je Dutina.

On je podsjetio da je Agrarni fond krajem prošle godine raspisao javni poziv za privođenje zemljišta kulturi putem koga su pozvani svi poljoprivredni proizvođači grada da se prijave.

Poljoprivredni proizvođači koji su obuhvaćeni ovim programom zahvalili su Agrarnom fondu na svakom vidu pomoći, ističući da im ona mnogo znači, kao i sigurnost plasmana proizvoda.

poljoprivrednici-sjeme-trebinje 3.jpg

Među ovim proizvođačima je i Krsto Salata iz sela Tulje, koji je dobio 70 zasada trešnje.

„Ono što sam tražio to sam i dobio i zahvalan sam Agrarnom fondu što je prepoznao naše potrebe i što je dodatno angažovao mehanizaciju i obradio nam zemlju“, rekao je Salata.