TREBINJE – Trebinjka Mirsada Lučić nije jedina, ali je svakako najstarija i najčešća žena ribar s obala Trebišnjice.

“Možda po godinama nisam najstarija, iako imam 65 godina, ali mislim da po ribarskom stažu jesam, jer ribarim sigurno pola vijeka, mada jedno vrijeme dok sam radila nisam imala baš mnogo vremena za to”, kaže ova dama s Trebišnjice, koja i ovih dana zabacuje udicu.

Ona zna da još nije počela ribolovna sezona, pa i ako se neka riba upeca pustiće je, kaže, ponovo u vodu.

Ribarenje je bilo njena velika utjeha, naročito u vrijeme rata, kada se, kako kaže, od stvarnosti branila rijekom i uživanjem u ribolovu, a nerijetko joj se dešavalo da samo prošeta riječnom obalom i skupi snagu za novi dan.

“Navikla sam svaki dan da idem u ribu, da zabacim udicu barem dva puta, makar bila na obali samo pola sata, jer je to neki ritual bez kojeg se ne bih smirila, bez obzira i na hladnoću i na kišu i to znaju svi koji ribare na Trebišnjici”, priča Mirsada za “Nezavisne”.

Trebinjka Peca 2.png

I njen sin je takođe ribolovac, ali su i njen unuk od šest godina pa i unuka od sedam godina strastveni ribolovci, koji redovno idu s bakom na pecanje i donose kući svoje prve ulove.

Kaže da se u Trebišnjici može dosta uloviti, mada je riječno dno poprilično obraslo  travom, pa se i riba tu teže ulovi, jer nema onog nekadašnjeg korita koje je bilo pjeskovito i svaka se riba vidjela golim okom.

Rekorde, dodaje Mirsada, nikada nije brojala niti je vagala svoj ulov, mada je imala i pastrmki od oko dva kilograma, a posljednja koju je ulovila krajem oktobra bila je takođe pastrmka od oko kilograma i po.

“Nikada nisam gledala na finansijsku isplativost mog hobija, jer niko u mojoj porodici ne jede ribu, tako da gotovo sve što upecam podijelim drugima, pa čak i moj sin sve što upeca uglavnom razdijeli”, dodaje Mirsada.

Na Trebišnjici ima tek poneka žena ribar, urijetko zabacuje udice na rijeci, ali je Mirsada neumorna i, kako kaže, svakog dana će dok je zdravlje bude služilo ribariti barem po pola sata.

Izvor: Nezavisne