Predstavnici lokalne uprave pregovaraju sa opštinom Trebinje i koncesionarom puta Univerzal Monte da putarina na saobraćajnici Meljine-Petijevići za mještane Herceg Novog i Trebinja bude jedan euro. Cijena putarine sada je od tri do 18 eura u zavisnosti od kategorije vozila. Za automobile je tri eura, a ukoliko se plaćanje obavlja elektronskim putem pomoću specijalnog uređaja, cijena je 1,5 euro.

TB HN (1)

Prema riječima potpredsjednika Opštine Herceg Novi Miloša Konjevića to je prvo što žele da postignu kada je u pitanju ovaj dio puta.

Predstavnici firme Univerzal Monte, koja kao koncesionar ima pravo naplate putarine, voljni su da Opština Herceg Novi otkupi postojeći ugovor – kazao je Konjević. Kako objašnjava riječ je o iznosu od oko pet miliona eura, koje opština trenutno nema, ali je koncesionar spreman i da sačeka dio novca.

Ukoliko bi obezbjedili sredstva išli bi na otkup ugovora, a do tada nastojimo da barem smanjimo cijenu putarine za naše građane.

Čelnici lokalne uprave su predstavnicima države predložili da ona preuzme naplatnu rampu i da se tu otvori novi granični prelaz između Crne Gore i BiH jer za razliku od postojeće na Sitnici, ima sve elemente neophodne za prelaz.

-Sa više strana sagledavamo kako da na najbolji način riješimo to pitanje. Imamo ekipu pravnika koji sagledavaju postojeći ugovor, obaveze i potraživanja obje strane. Moramo da preispitamo zbog čega koncesionar nije napravio tržne centre, dvije benzinske pumpe, restoran – na toj dionici puta, koji bi poslije 20 godina trebalo da pripadnu opštini Herceg-Novi. Sagledaćemo koji iznos bi mogli da kompenzujemo – kazao je nedavno predsjednik opštine Stevan Katić.

Kako je ranije najavljeno, putarina neće biti naplaćivana 30. i 31. decembra i 1.januara.

Dionica puta Herceg Novi-Trebinje, od Meljina do Petijevića u dužini od 12,5 kilometara izgrađena je polovinom 2008. godine. Izgradjena je kao javno i privatno partnerstvo, po BOT sistemu, između Opštine Herceg Novi i beogradske firme Univerzal Holding, odnosno preduzeća Univerzal Monte iz Herceg Novog.

Izvor: RADIO HERCEG NOVI