Trabišnjica, nekada najduža rijeka ponornica na svijetu, zbog izgradnje brana sada ima dva jezera u nekadašnjem nadzemnom, gornjem toku . Ovaj video prikazuje vožnju kajakom od sela Orah na obali Bilećkog jezera do brane Gorica u neposrednoj blizini grada Trebinja. Najprije se vesla Bilećkim jezerom, koje je jedna od najvećih vještačkih akumulacija u Evropi, a potom nakon prelaska velike lučne brane Grančarevo slijedi vrlo zanimljiv spust rijekom, koja je u ovom dijelu prilično brza i pomalo divlja, do ušća rijeke Sušice u Trebišnjicu. Jedan dio Sušice takođe se može preveslati uzvodno i taj dio ture je posebno atraktivan. Od Ušća nizvodno spuštamo se kroz kanjon tj. preko malog jezera (akumulacija Gorica) do konačnog odredišta – brane Gorica. Usput se može vidjeti mnogo zanimljivosti – manastir Dobrićevo, ostrvce sa Crkvom Sv. proroka Ilije na njemu, arheološko nalazište Crvena stijena, vrlo zanimljive stjenovite formacije i druge prirodne ljepote Bilećkog jezera, potopljeni objekti nekadašnjih sela, izvori i pećine, prelijepa rijeka Sušica i Trebišnjica u svom najljepšem dijelu.

U svom srednjem toku Trebišnjica prolazi kroz grad Trebinje. Tura polazi od brane Gorica i ide sve do manastira Tvrdoš. Usput ima puno zanimljivosti: prvo restoran Studenac koji se nalazi tik uz rijeku i koji nudi odlična tradicionalna jela, zatim omiljeno izletište trebinjaca – Studenac. Potom se spuštamo do željezničkog mosta i jaza ispod njega. Slijedi jedan od najljepših spomenika kulture u Trebinju i BiH – Arslanagića most. Iza njega se veslamo do jaza niz koji se spuštamo i zatim polako idemo ka centru Trebinja. Rijeka je ovdje najsporija i treba se prepustiti uživanju uz pogled na vrlo lijepu obalu. Nailazimo na kameni most, a potom i na zidine starog grada koje se naslanjaju na rijeku. Ovdje je i najljepši pogled na grad i mjesto na kom turisti najčešće snimaju fotografije Trebinja. Odmah iza zidina Kastela nalazi se i noviji most Iva Andrića, ispod koga veslamo dalje ka bregovačkom jazu. Ovdje je rijeka najšira i imate odličan pogled na staru željeznička stanicu i pješačke zone sa obje strane Trebišnjice. Nakon spuštanja niz jaz krećemo se dalje ka najnovijem mostu i nekim od najljepših jazova preko kojih je zadovoljstvo spustiti se kajakom. U cijelom srednjem toku naići ćete i na čuvena kola za navodnjavanje koja su karakteristična za Trebišnjicu. Dalje nizvodno veslate do Dražin dola, a potom i do manastira Tvrdoš koji je posljednje odredište na ovoj turi i do koga preporučujemo posjetu jer ćete imati šta vidjeti. Trabišnjica, nekada najduža rijeka ponornica na svijetu, zbog izgradnje brana sada ima dva jezera u nekadašnjem nadzemnom, gornjem toku . Ovaj video prikazuje vožnju kajakom od sela Orah na obali Bilećkog jezera do brane Gorica u neposrednoj blizini grada Trebinja. Najprije se vesla Bilećkim jezerom, koje je jedna od najvećih vještačkih akumulacija u Evropi, a potom nakon prelaska velike lučne brane Grančarevo slijedi vrlo zanimljiv spust rijekom, koja je u ovom dijelu prilično brza i pomalo divlja, do ušća rijeke Sušice u Trebišnjicu. Jedan dio Sušice takođe se može preveslati uzvodno i taj dio ture je posebno atraktivan. Od Ušća nizvodno spuštamo se kroz kanjon tj. preko malog jezera (akumulacija Gorica) do konačnog odredišta – brane Gorica. Usput se može vidjeti mnogo zanimljivosti – manastir Dobrićevo, ostrvce sa Crkvom Sv. proroka Ilije na njemu, arheološko nalazište Crvena stijena, vrlo zanimljive stjenovite formacije i druge prirodne ljepote Bilećkog jezera, potopljeni objekti nekadašnjih sela, izvori i pećine, prelijepa rijeka Sušica i Trebišnjica u svom najljepšem dijelu.

U ekspediciji tokom koje je je pređen cijeli nekadašnji tok Trebišnjice u dužini 100 km učestvovali su: Isidor Stankov, Miloš Vlatković, Miloš Milošević i Slavenko Vukasović.

Snimatelj / kamerman: Slavenko Vukasović