JU Turistička organizacija Grada Trebinja nastupila je na “40. Međunarodnom sajmu turizma” koji je održan u periodu od 22-25.02.2018. godine u Beogradu, a koji je okupio više od 1.200 domaćih i inostranih izlagača iz 55 različitih zemalja svijeta, čime spada u najveću turističku smotru ove vrste u Jugoističnoj Evropi.

U okviru promo štanda JU Turistička organizacija Grada Trebinja veličine 36 m² izložbenog prostora, koji je bio smješten na vrlo pogodnoj, atraktivnoj i frekfentnoj lokaciji u hali broj 4. Beogradskog sajma na veoma zapažen i upečatljiv način predstavljena je kompletna turistička ponuda Trebinja, kao i privredni subjekti koji se bave pružanjem usluga u turizmu.

Turistička sajam bg 1

Turistička sajam bg 2

Koliko je ovaj sajam značajan govori i broj od preko 1.000 novinara iz: Ruske Federacije, NR Kine, Irana, Kanade, Australije, Italije, Holandije, Njemačke, Crne Gore, Hrvatske,  Bosne i Hercegovine, Slovenije, Makedonije, Mađarske, Bugarske, Slovačke, Rumunije, Republike Srpske, itd, koji su bili akreditovani za ovaj sajam.

Na promo štandu Turističke organizacije svoje mjesto su našli promotivni materijali ove ustanove (katalozi, mape, flajeri, letci, brošure, razglednice..),  ali i materijali i proizvodi: hotela, motela, hostela, restorana, vinarija, proizvođača suhomesnatih proizvoda, sira, smokava i proizvoda od smokava, meda, čaja, ljekovitog bilja, pružaoca usluga u avanturističkom turizmu, te proizvođača suvenira i rukotvorina iz kućne radinosti, kao i turističkih agencija iz našeg grada.

Turistička sajam bg 3

Turistička sajam bg 4

Za razliku od prethodnih godina čitav tok trajanja Sajma aktivno učešće uzeli su predstavnici slijedećih nosilaca turističke ponude našeg grada: Hercegovačke kuće – koja posluje u sklopu Agrarnog fonda Grada Trebinja, Muzeja Hercegovine, turističkog kompleksa “Grad Sunca”, hotela: Platani, Nar i Central park, restorana “Tarana plus – Stari grad”, turističke agencije “Herc travel”, GKUD-a “Alat Swisslion” i Udruženja građana “Panorama”, što na određeni način predstavlja novi koncept promocije Trebinja.

U okviru predstavljanja destinacija Republike Srpske na štandu TORS-a realizovana je specijalizovana prezentacija integrisanog turističkog proizvoda trebinjske turističke zone gdje je širokom auditorijumu predstavljena naša bogata turistička ponuda.

Turistička sajam bg 5

Turistička sajam bg 6.jpg

Značajan broj upita koji su čitav tok trajanja sajma dolazili od strane posjetilaca, ali i turističkih subjekata, tur-operatera i turističkih agencija ne samo iz Regiona već i iz najudaljenijih zemalja svijeta kao što su Kina i Južna Afrika potvrdili su da je Trebinje turistima prepoznatljiva i atraktivna turistička destinacija koja se sve bolje kotira na turističkom tržištu Regiona.

Turistička sajam bg 7.jpg

Turistička sajam bg 8.jpg

Turistička sajam bg 9.jpg

Trebinje kao atraktivna turistička destinacija kroz promotivne priloge, putopisne tekstove i priče širokom auditorijumu gledalaca, čitalaca i slušalaca predstavljeno je od strane brojnih medijskih kuća, TV i radio ekipa, novinara, putopisaca, i predstavnika štampanih i internet medija kojima je promo štand Turističke organizacije, ali i samo Trebinje bilo veoma zanimljivo i interesantno.

Turistička sajam bg 10.jpg

Turistička sajam bg 11.jpg

Turistička sajam bg 12.jpg

Uz veliki broj posjetilaca gosti promo štanda Turističke organizacije bili su: g-din Dragoslav Banjak, Predsjednik skupštine Grada Trebinja, predstavnici Udruženja Trebinjaca “Jovan Dučić” u Beogradu na čelu sa predsjednikom g-dinom Žarkom J. Ratkovićem i podpredsjednikom g-dinom Radom Petrovićem, Ministar trgovine i turizma u Vladi RS g-din Predrag Gluhaković sa saradnicima, Direktor Predstavništva RS u Srbiji g-din Mlađen Cicović, Direktorica TORS-a g-đa Nada Jovanović sa saradnicima, uvaženi Univerzitetski profesori iz Beograda g-din Slobodan Unković i g-din Slobodan Čerović, g-din Anđelko Vučić, otac Predsjednika Repubike Srbije g-dina Aleksandra Vučića, Gradonačelnik Zrenjanina g-din Čedomir Janjić sa saradnicima, direktor Turističke organizacije Beograda g-din Miodrag Popović sa saradnicimaGradonačelnik Istočnog Sarajeva g-din Nenad Vukovićurednik najuticajnijeg hercegovačkog portala u Srbiji Slobodna Hercegovina g-din Trifko Ćorović, ali i brojni trebinjci i hercegovci koji žive i rade u Beogradu.

Turistička sajam bg 13

Turistička sajam bg 14

Turistička sajam bg 15

Ni ovaj put nisu izostale posjete promo štandu i riječi hvale i oduševljenja kako samom prezentacijom tako i svim onim što Trebinje može da ponudi ljudima koji ga posjećuju od strane ličnosti iz javnog života Srbije poput reditelja i glumca Tihomira Stanića i pisca i scenariste Maje Volk.

Tokom trajanja cjelokupne sajamske manifestacije upriličen je i organizovan bogat prateći stručni, kulturni i zabavni program, a zemlja partner ovogodišnjeg Sajma turizma bila je Grčka.

Turistička sajam bg 16.jpg

Turistička sajam bg 17.jpg

Zaključak i opšta ocjena je JU Turistička organizacija Grada Trebinja na “40. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu”,  zabilježila vrlo uspješan nastup jer je isti bio prilika da se uspostavi nova, te učvrsti i ojača postojeća saradnja sa brojnim turističkim subjektima, dogovori veliki broj poslova i organizacija vrlo atraktivnih i značajnih dešavanja i manifestacija koji će se u našem gradu realizovati u tekućoj godini, pa se sa pravom može očekivati da ista bude još uspješnija u smislu broja gostiju koji će posjetiti Trebinje od godina koje su za nama.

Turistička sajam bg 18

U Turistička organizacija Grada Trebinja zahvaljuje se svim saradnicima i nosiocima turističke ponude Trebinja koji su bilo aktivnim učešćem, bilo indirektno ustupanjem svojih materijala i proizvoda dali svoj doprinos zajedničkoj uspješnoj promociji Trebinja na “40. Međunarodnom sajmu turizma” u Beogradu.